Ρομποτική θωρακοχειρουργική 2020-03-12T15:03:48+00:00

Κερδίζει έδαφος η ρομποτική θωρακοχειρουργική

Το αποτύπωμά της και στην θωρακοχειρουργική έρχεται να αφήσει η ρομποτική, η χρήση της οποίας κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος, με εφαρμογές σε όλο το εύρος των επεμβάσεων του θώρακα, τόσο για καλοήθεις όσο και για κακοήθεις παθήσεις. Άλλωστε, η ρομποτική θωρακοχειρουργική είναι και η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής, με σημαντικά οφέλη για τον χειρουργό και τον ασθενή. Ο μεν χειρουργός αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και μπορεί να κάνει λεπτούς χειρισμούς, ο δε ασθενής βιώνει ένα σαφώς ευκολότερο χειρουργείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάρρωσή του.

Ο καρδιο-θωρακοχειρουργός Δρ Κοσμάς Τσακιρίδης και η ομάδα του στην Ίασις εξειδικεύονται στην ρομποτική θωρακοχειρουργική, αξιοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων για τον ασθενή.

Στη ρομποτική θωρακοχειρουργική η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών οπών, από όπου τοποθετούνται τα εργαλεία και η κάμερα, που κινούνται με τη βοήθεια των βραχιόνων του ρομποτικού συστήματος, οι οποίοι με τη σειρά τους βρίσκονται υπό τον έλεγχο του χειρουργού.

Η ρομποτική θωρακοχειρουργική βρίσκει εφαρμογή σε πολλές παθήσεις, όπως οι όγκοι μεσοθωρακίου, ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά και οι καλοήθεις παθήσεις του πνεύμονα, δεν σημαίνει όμως ότι αποτελεί πανάκεια, αφού κάποιες φορές η κλασική θωρακοχειρουργική ενδείκνυται περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση το κριτήριο για την επιλογή της τεχνικής πρέπει να είναι οι συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε περιστατικού.

10+1 πλεονεκτήματα

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής θωρακοχειρουργικής και για τις δύο πλευρές;

 1. Μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την επέμβαση.
 2. Τρισδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου και μάλιστα με υψηλή ευκρίνεια.
 3. Αποφυγή μεγάλων τομών.
 4. Δυνατότητα κίνησης και στροφής των εργαλείων 360 μοίρες.
 5. Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
 6. Ελάχιστη απώλεια αίματος.
 7. Μικρότερος χρόνος νοσηλείας.
 8. Ταχύτερη ανάρρωση.
 9. Περιορισμός των επιπλοκών τόσο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου όσο και μετεγχειρητικά.
 10. Λιγότερο προεγχειρητικό άγχος για τους ασθενείς και δη για αυτούς που έχουν μεγαλύτερο φόβο του χειρουργείου.
 11. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, χάρη στην απουσία μεγάλων τομών.

Πάντως, φρένο στη χρήση της ρομποτικής θωρακοχειρουργικής βάζει συχνά το κόστος της επέμβασης, που είναι ίσως και το μοναδικό της μειονέκτημα, αν και το γεγονός ότι η αποκατάσταση του ασθενούς είναι ταχύτερη λειτουργεί εξισορροπιστικά.