«Ένοχο» για τον καρκίνο του πνεύμονα το παθητικό κάπνισμα

//«Ένοχο» για τον καρκίνο του πνεύμονα το παθητικό κάπνισμα

«Ένοχο» για τον καρκίνο του πνεύμονα το παθητικό κάπνισμα

Σε διεθνή μάστιγα εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια το Παθητικό κάπνισμα, που ενέχει τους ίδιους κινδύνους για την υγεία με το ενεργητικό. Άλλωστε, οι μη καπνιστές εισπνέουν ακουσίως ακριβώς τις ίδιες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες όπως οι καπνιστές. Μάλιστα, πέραν των άλλων προβλημάτων που προκαλεί στην υγεία -βήχα, συριγμό ή παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος- το παθητικό κάπνισμα ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για τον καρκίνο του πνεύμονα. Ως παθητικό κάπνισμα ή δευτερογενές ορίζεται το κάπνισμα κατά το οποίο ένα άτομο που δεν καπνίζει το ίδιο εισπνέει τον καπνό του τσιγάρου από τον αέρα.

Μελέτες έχουν δείξει πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές που αναγκάζονται σε παθητικό κάπνισμα είναι αυξημένος σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Μάλιστα, εκτιμάται ότι το 15%-35% των περιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα που εμφανίζονται σε μη καπνιστές έχει ως αίτιο το παθητικό κάπνισμα.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το παθητικό κάπνισμα ως καρκινογόνο. Άλλωστε, με την καύση παράγονται περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων άνω των 250 στο παθητικό κάπνισμα έχουν αποδειχθεί τοξικές, με 69 να είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες.

 

Παθητικό κάπνισμα και αριθμοί

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Περισσότεροι από 600.000 μη καπνιστές ανά τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους, εξαιτίας της έκθεσής τους στο παθητικό κάπνισμα. Χιλιάδες δε άνθρωποι θα νοσήσουν λόγω καταστροφής της δομής του πνεύμονα από τον καπνό και θα εξελιχθούν ως χρόνιοι αναπνευστικοί ασθενείς επιβαρύνοντας το σύστημα υγείας.

Ασφαλή επίπεδα έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα δεν υπάρχουν. Εκτιμάται δε πως η λανθάνουσα περίοδος για τον καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ετών. Μόνο η διαβίωση σε ένα περιβάλλον χωρίς καπνό μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία μας από τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Είναι ενδεικτικό ότι ούτε οι ξεχωριστοί χώροι καπνίσματος μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τους μη καπνιστές. Η μόνη λύση είναι η απουσία καπνού. Προς αυτή την κατεύθυνση η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι μονόδρομος.

2021-02-22T09:00:53+00:00 23 Σεπτεμβρίου 2019|