Καρδιακή προσβολή. Γιατι είναι πιο συχνή τα Χριστούγεννα;

//Καρδιακή προσβολή. Γιατι είναι πιο συχνή τα Χριστούγεννα;

Καρδιακή προσβολή. Γιατι είναι πιο συχνή τα Χριστούγεννα;

Με χαρά, οικογενειακή θαλπωρή και διασκέδαση έχουν συνδεθεί οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις μας. Έννοιες που… «ευφραίνουν» καρδίαν, αλλά και που μπορούν παράλληλα να τη… σταματήσουν! Μάθετε ποιες είναι οι πέντε χριστουγεννιάτικες συνήθειες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.

Τι λένε οι νέες έρευνες;

Νέα έρευνα από τη Σουηδία έδειξε ότι οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή αυξάνονται σχεδόν κατά 40% την παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι χειμερινές διακοπές συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό καρδιακών προσβολών και η Παραμονή των Χριστουγέννων είναι μακράν η πιο επικίνδυνη ημέρα της εορταστικής περιόδου, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία ανέλυσε στοιχεία 16 χρόνων από τη σκανδιναβική χώρα.

Το άγχος της προετοιμασίας, η εξάντληση, η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και φαγητού  δημιουργούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για την καρδιά κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών. Τα μακρινά ταξίδια επίσης μπορεί να επιβαρύνουν την ανθρώπινη καρδιά.

Ο ερευνητής Dr David Erlinge, του Skane University Hospital, δήλωσε ο κίνδυνος, γενικά, κατά το διάστημα Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς ήταν 15% υψηλότερος σε σχέση με άλλες μέρες του Δεκεμβρίου.

Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 300.000 ασθενείς με καρδιακή προσβολή και υπέδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στις 10 το βράδυ, την παραμονή των Χριστουγέννων. Δεν αποδεικνύεται πως οι διακοπές προκάλεσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αλλά ότι υπάρχει σχέση.

Ανακάλυψε επίσης ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής δεν ήταν μεγαλύτερος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά αυξανόταν κατά 20% ανήμερα.

Μεταξύ των χριστουγεννιάτικων επιβαρυντικών παραγόντων θα μπορούσαν ενδεικτικά να είναι η συναισθηματική ένταση, το άγχος και το στρες με τις εορταστικές προετοιμασίες και τα οικογενειακά δώρα.

5 επικίνδυνοι παράγοντες

  1. Ψυχρές θερμοκρασίες

Ο ψυχρός καιρός προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων μας στα χέρια και τα πόδια, κάνοντας την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σπασμούς στα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά, γεγονός που μπορεί να στερήσει προσωρινά το οξυγόνο στην καρδιά.

Τι πρέπει να κάνετε: Ντύσιμο…Κρεμμύδι! Κρατήστε τα χέρια, το κεφάλι και τα πόδια ζεστά. Προσέξτε ιδιαίτερα τα γηραιότερα μέλη της οικογένειας. Οι ηλικιωμένοι είναι συχνά πιο ευάλωτοι από το κρύο.

  1. Υπερκόπωση

Ακόμη και όσοι δεν κουράζονται υπερβολικά κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, μπορεί να αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Το να ενεργοποιείτε ξαφνικά έναν οργανισμό σε ύφεση και ειδικά σε κρύες συνθήκες, επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά. Ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις, π.χ το ανεβοκατέβασμα σε σκάλα για να στολίσετε εξωτερικά με λαμπάκια το σπίτι, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση ή να προκαλέσει σπασμό στα στεφανιαία αγγεία, γεγονός που κάνει κάποιον με καρδιακή νόσο να διατρέχει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστεί καρδιακή προσβολή.

Τι πρέπει να κάνετε: Μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με κουραστικές δραστηριότητες και φροντίστε να ξεκουράζεστε συχνά. Εάν κάνετε εξωτερικές δραστηριότητες, φροντίστε να παραμείνετε ζεστοί και μην κάνετε υπερβολές.

  1. Ατελείωτο φαγητό

Μια μελέτη από την Ελβετία έδειξε ότι τον Χειμώνα οι άνθρωποι είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη (σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν καρδιακή προσβολή).

Τι πρέπει να κάνετε: Είναι γνωστό πως τα πάρτι, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και οι απολαύσεις αποτελούν τη διασκέδαση αυτές τις μέρες! Και όλοι χρειαζόμαστε λίγη διασκέδαση. Μπορείτε πάντα να απολαύσετε τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά  με κάποιους περιορισμούς.

Θέστε στον εαυτό σας κάποια όρια! Μπορείτε να γευτείτε όλα τα καλά του Χριστουγεννιάτικου γεύματος αλλά με μέτρο. Μικρή ποσότητα από όλα. Προσπαθήστε να κρατήσετε τη διατροφή σας υπό έλεγχο τις υπόλοιπες ημέρες των εορτών, ώστε να μπορέσετε να…κλέψετε λίγο στα εορταστικά γεύματα.

  1. Αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί φημίζεται για τη θετική του επίδραση στην καρδιά, σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική μελέτη οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό έχει οφέλη στην καρδιαγγειακή λειτουργία μόνο όταν καταναλώνεται στη σωστή ποσότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cardiology, που αφορούσε στη σχέση του αλκοόλ με το έμφραγμα, από τους 58.827 συμμετέχοντες, οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το πόσο έπιναν, 2.966 έπαθαν έμφραγμα. Για κάθε επιπλέον ποτό, ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφράγματος φάνηκε να αυξάνεται κατά 28%.

Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια φάνηκε να αυξάνεται για τα άτομα που κατανάλωναν πέντε ή και περισσότερα ποτά την εβδομάδα.

Το αλκοόλ συμβάλλει στην αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL), όμως σε μεγάλη ποσότητα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υπέρταση, οπότε η μέτρια κατανάλωση εξασφαλίζει τη καλύτερη δυνατή έκβαση για την υγεία της καρδιάς.

Τι πρέπει να κάνετε:  Έχει αποδειχθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα (λίγες μόνο ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών) προκαλεί αρρυθμία, συμπεριλαμβανομένης της υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας ή της κολπικής μαρμαρυγής, ακόμα και σε εντελώς υγιείς ανθρώπους. Το μέτρο είναι το κλειδί. Να θυμάστε πως εν δυνάμει όλοι μας -ακόμα και οι υγιείς- κινδυνεύουμε από καρδιακή προσβολή αν δεν προσέξουμε!

  1. Μην αμελείτε τα συμπτώματα

«Δε βαριέσαι είναι ένας απλός πόνος στην καρδιά!», «Έχω κάτι ενοχλήσεις στο στήθος αλλά μη χαλάσουμε τη διασκέδασή μας». Είναι μερικές από τις συνηθισμένες δικαιολογίες που μπορούν δυστυχώς να αποβούν μοιραίες για τη ζωή μας! Τα προβλήματα υγείας δυστυχώς δεν έρχονται ποτέ σε βολικές στιγμές και οι διακοπές μετατρέπουν εύκολα τις καταστάσεις αυτές σε δυσάρεστε εκπλήξεις.

Τι πρέπει να κάνετε: Μην αφήνετε τις διακοπές να σας κάνουν να αγνοήσετε τα συμπτώματα για τα οποία θα ζητούσατε θεραπεία σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή του έτους. Ενδεικτικά συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν συνήθως:

  • πόνο στο στήθος (σαν να πιέζεται ή να θρυμματίζεται το στήθος σας),
  • δύσπνοια που συνοδεύεται από πόνο κάτω από το χέρι σας ή προκαλεί κρύο ιδρώτα.
  • Οι γυναίκες, τα άτομα με διαβήτη και οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν άτυπα συμπτώματα ναυτίας, εμετού ή απλά να αισθάνονται εξαιρετικά κουρασμένα.

Δρ Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS,
Διευθυντής Καρδιο-θωρακοχειρουργικού

2019-03-08T14:37:05+00:00 17 Δεκεμβρίου 2018|