Καρκίνος του πνεύμονα: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσετε

//Καρκίνος του πνεύμονα: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος του πνεύμονα: Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος και πιο θανατηφόρος καρκίνος σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι δε δύσκολο να διαγνωστεί εγκαίρως, αφού στα πρώτα στάδια (καμιά φορά και στην προχωρημένη του κατάσταση) δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Αυτά συνήθως εμφανίζονται όταν η ασθένεια έχει αρχίσει να εξελίσσεται. Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα του καρκίνου του πνεύμονα εμφανίζουν αυξητική τάση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των καπνιστών, πρώτη ομάδα κινδύνου για τη νόσο. Άλλωστε, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι 10 φορές πιο συχνός στους καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές.

 

7+1 συμπτώματα-καμπανάκια 

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε; 

1.Επίμονος και έντονος βήχας: Πρόκειται για ένα σημάδι που πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι και να σας στείλει άμεσα για εξετάσεις. Κάποιες φορές ο βήχας συνοδεύεται και από αίμα ή σκούρες βλεννώδεις εκκρίσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρήζουν οι καπνιστές στους οποίους η αλλαγή των χαρακτηριστικών του βήχα εγείρει υπόνοια κακοήθειας. 

2.Δύσπνοια: Είναι ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα. Αν δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος για τη δυσκολία στην αναπνοή, όπως είναι για παράδειγμα μια επίπονη σωματική άσκηση ή καρδιολογικό πρόβλημα, τότε καλό είναι να σπεύσετε στον γιατρό.

3.Πόνος στο θώρακα: Επίμονος πόνος στο θωρακικό τοίχωμα πιθανόν να οφείλετε σε διήθηση του θώρακα από την κακοήθεια.

4.Βραχνάδα: Η σταδιακά επιδεινούμενη βραχνάδα πρέπει να σας ανησυχήσει, αφού μπορεί να δηλώνει πίεση στα νεύρα των φωνητικών χορδών, ως συνέπεια του καρκίνου που εξαπλώνεται.

5.Συχνές λοιμώξεις των πνευμόνων: Η αφύσικη συχνότητα των λοιμώξεων των πνευμόνων (όπως η πνευμονία) είναι ένα σοβαρό σημάδι, που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

6.Απώλεια βάρους: Αν και είναι σύμπτωμα πολλών ασθενειών, η απότομη απώλεια βάρους, όταν δεν μεσολαβεί δίαιτα, μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα.

7.Αίσθηση κόπωσης: Και η έντονη και ανεξήγητη κούραση μπορεί να έχει διάφορα αίτια, ένα όμως από αυτά ενδέχεται να είναι ο καρκίνος του πνεύμονα.

8.Μυική αδυναμία: Αδυναμία στους ώμους, στα χέρια και στα πόδια μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου του πνεύμονα, που πλήττει, μεταξύ άλλων και τους μύες του σώματος. Πρώτη δε επηρεάζεται η περιοχή των ισχίων.  

Με δεδομένο ότι κανείς δεν ξέρει το σώμα σας καλύτερα από εσάς, είναι σκόπιμο να κινηθείτε άμεσα, εφόσον διαπιστώσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα. Άλλωστε, η ιατρική εξέταση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και η χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακα ως σημείο αναφοράς είναι επιβεβλημένη ιδιαίτερα στους καπνιστές.

2021-02-22T09:01:52+00:00 21 Οκτωβρίου 2019|