Πώς αντιμετωπίζονται οι μεταστάσεις στον πνεύμονα από κακοήθεια άλλου οργάνου εκτός του θώρακα

//Πώς αντιμετωπίζονται οι μεταστάσεις στον πνεύμονα από κακοήθεια άλλου οργάνου εκτός του θώρακα

Πώς αντιμετωπίζονται οι μεταστάσεις στον πνεύμονα από κακοήθεια άλλου οργάνου εκτός του θώρακα

Τα περιστατικά εμφάνισης Καρκίνου του Πνεύμονα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία 40 χρόνια. Σήμερα αποτελεί την πιο συχνή αιτία θανάτου από νεόπλασμα μεταξύ των ανδρών και γυναικών.

Οι αριθμοί δυστυχώς σοκάρουν! Υπολογίζεται ότι 1 στους 15 άνδρες και 1 στις 80 γυναίκες θα αναπτύξουν Καρκίνο του Πνεύμονα πριν την ηλικία των 75 ετών.

Δευτεροπαθής Καρκίνος του Πνεύμονα (Μεταστατικός όγκος στον πνεύμονα)

Ο πνεύμονας όμως αποτελεί και συνήθη περιοχή μετάστασης από εξωπνευμονικούς πρωτοπαθείς όγκους. Μετά το ήπαρ είναι η δεύτερη συχνότερη εστία μεταστάσεων. Σε ένα ποσοστό 20% των περιπτώσεων καρκίνου αποτελεί το μοναδικό σημείο μετάστασης.

Κύρια συμπτώματα

Στην πλειονότητά τους οι μεταστάσεις στον πνεύμονα εμφανίζονται στην περιφέρεια των πνευμόνων και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην προκαλούν συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια της σταδιοποίησης της πρωτοπαθούς μορφής του καρκίνου αλλά μπορεί να ανακαλυφθούν και μετά από χρόνια από την αντιμετώπιση του πρωταρχικού καρκίνου.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, οφείλονται συνήθως σε σύνδεση του όγκου με κεντρικές αεροφόρες οδούς ή σε προχωρημένη νόσο. Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Έντονος, αναίτιος βήχας
  • Αιμόπτυση
  • Δύσπνοια που σταδιακά επιδεινώνεται
  • Έντονος Θωρακικός πόνος

Διαγνωστική προσέγγιση

Δυστυχώς στο αρχικό στάδιο, τα ευρήματα από την κλινική εξέταση δεν επαρκούν για να πιστοποιήσουν την νόσο. Η ακτινογραφία θώρακα μπορεί να καταδείξει την παρουσία οζωδών σκιάσεων κυρίως στην περιφέρεια των πνευμόνων.

Η αξονική τομογραφία αποτελεί την βασική διαγνωστική εξέταση για τη διαπίστωση της έκτασης των μεταστατικών βλαβών και είναι αυτή που θα βοηθήσει τον θεράποντα  ιατρό να κατευθύνει τη σωστή θεραπεία.

Υπάρχει θεραπεία;

Σε ένα μεγάλο ποσοστό (30%), οι ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο σε κάποιο όργανο αναπτύσσουν μεταστάσεις στους πνεύμονες.

Η χειρουργική επέμβαση για τις μεταστάσεις στον πνεύμονα, γνωστή ως μεταστασεκτομή, μπορεί να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένο ποσοστό ασθενών που πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Πλήρης ίαση της πρωτοπαθούς εστίας του καρκίνου
  • Απουσία άλλων μεταστατικών εστιών εκτός πνευμόνων
  • Δυνατότητα πλήρους χειρουργικής εξαίρεσης των πνευμονικών μεταστάσεων
  • Όσο μεγαλύτερο διάστημα ελεύθερος νόσου παρουσιάζεται ο ασθενής τόσο καλύτερη η πρόγνωση

Η μεταστασεκτομή πραγματοποιείται με θωρακοσκοπική τεχνική (VATS) στην οποία με την χρήση κάμερας και με ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία συλλαμβάνονται και εξαιρούνται οι μεταστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του κόστους για τον ασθενή και την παραμονή του στην κλινική για μόνο 1-2 ημέρες!!!

2021-02-22T08:59:21+00:00 21 Φεβρουαρίου 2019|