Σωματική άσκηση μετά από χειρουργείο καρδιάς: Γιατί είναι σημαντική;

//Σωματική άσκηση μετά από χειρουργείο καρδιάς: Γιατί είναι σημαντική;

Σωματική άσκηση μετά από χειρουργείο καρδιάς: Γιατί είναι σημαντική;

Όταν έχετε υποστεί καρδιακό επεισόδιο και πόσο μάλλον μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς, είναι φυσικό να αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να γυμνάζεστε. Η σωματική άσκηση μετά από χειρουργείο καρδιάς σύμφωνα με το  Society of Thoracic Surgeons είναι μείζονος σημασίας.

Είναι γεγονός πως η φυσική δραστηριότητα μπορεί να «δυναμώσει» την καρδιά σας και να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη μετεγχειρητική αποκατάσταση. Επίσης όμως είναι σημαντικό, έως και ζωτικής σημασίας, να έχετε την κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση από τους ειδικούς, πριν προβείτε σε οποιασδήποτε μορφής σωματική άσκηση.

O Καρδιοθωρακοχειρουργός Δρ Κοσμάς Τσακιρίδης, MD, PhD, FEBTS απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις ασθενών που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο καρδιάς, σχετικά με το αν θα πρέπει να εντάξουν τις φυσικές δραστηριότητες –ξανά ή για πρώτη φορά– στην καθημερινότητά τους, ενώ μας ενημερώνει και για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η άσκηση στη γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Γιατί η σωματική άσκηση μετά από χειρουργείο καρδιάς είναι σημαντική;

Ίσως είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγιή αποκατάσταση της καρδιάς μετά από bypass. H σωματική άσκηση μετά από χειρουργείο καρδιάς και οι φυσικές δραστηριότητες διατηρούν τα μοσχεύματα ανοικτά, σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο για επιπλέον καρδιακά προβλήματα. Παρακάτω αναλύονται οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να εντάξετε τις φυσικές δραστηριότητες στη ζωή σας, ειδικά αν δεν είχατε ποτέ ασκηθεί πριν το χειρουργείο καρδιάς:

  • Ταχύτερη και καλύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Μείωση των παραγόντων κινδύνου για νέα καρδιακά επεισόδια
  • Βελτίωση της γενικότερης εικόνας της υγείας σας σε βάθος χρόνου
  • Βοηθά στη ρύθμιση του ιδανικού βάρους (σε συνδυασμό με σωστή διατροφή)
  • Βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης
  • Βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος
  • Σε ασθενείς με διαβήτη, βοηθά στη ρύθμιση των επίπεδων γλυκόζης στο αίμα.

5 συχνές ερωτήσεις ασθενών

Ποιες είναι οι κατάλληλες ασκήσεις με τις οποίες μπορώ να αρχίσω να αθλούμαι ξανά μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς;

Το απλό περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε, ακόμα κι αν είναι μόνο για δύο λεπτά. Η Society of Thoracic Surgeons/ STS επισημαίνει πως το περπάτημα είναι η καλύτερη μορφή άσκησης μετά από ένα bypass, επειδή αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα, αλλά και στον καρδιακό μυ.

Περπατήστε κάθε μέρα από δύο έως πέντε λεπτά, ακόμα και μέσα στο σπίτι και σταματήστε όταν νιώσετε πως κουράζεστε. Συνεχίστε σε αυτόν τον ρυθμό μέχρι να γίνει ευκολότερο και τότε αυξήστε το χρόνο του περιπάτου σας και αργότερα την ταχύτητα.

Ένας ρεαλιστικός στόχος που μπορείτε να θέσετε στον εαυτό σας είναι να ασκείστε για 15-20 λεπτά κάθε μέρα, όταν πλέον θα έχετε φτάσει στην 4η εβδομάδα μετά το χειρουργείο.

Πριν την εγχείρηση έκανα ποδήλατο/έπαιζα τένις/έπαιζα ποδόσφαιρο…Δε θα μπορώ πλέον να ασχοληθώ με το αγαπημένο μου άθλημα;

Θα συνιστούσαμε να περιμένετε λίγες εβδομάδες, μέχρι η κατάσταση της καρδιάς σας μετά την επέμβαση να αξιολογηθεί από έναν επαγγελματία του ιατρικού χώρου. Εάν είχατε άμεση θεραπεία μετά από καρδιακή προσβολή, ίσως να αισθάνεστε γρηγορότερα καλύτερα σωματικά και να θέλετε να επιστρέψετε στις αγαπημένες σας δραστηριότητες, αλλά θα ήταν φρόνιμο να αφήσετε την καρδιά να ανανήψει πρώτα.

Συμβουλή μας είναι να μην κάνετε οποιοδήποτε άθλημα χωρίς πρώτα να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του καρδιολόγου ή του καρδιοχειρουργού σας.

Δεν μπορώ να περπατήσω εξαιτίας των προβλημάτων αρθρίτιδας που αντιμετωπίζω. Τι μπορώ να κάνω;

Για τους ανθρώπους που για κάποιον λόγο δεν μπορούν να περπατήσουν πολύ, το κολύμπι ή το aqua aerobic είναι μια ιδανική λύση. Μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την καρδιά, ενώ δεν προκαλεί μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις. Καλό είναι όμως να συμβουλευτείτε πρώτα τον καρδιολόγο ή τον καρδιοχειρουργό σας, αλλά και τον ρευματολόγο σας.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν επιβαρύνω τη λειτουργία της καρδιάς μου κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης;

Σφίξιμο στο στήθος, ζάλη, αίσθημα έντονων καρδιακών παλμών και δύσπνοια είναι μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια, που δείχνουν πως η καρδιά σας έχει αρχίσει να «ζορίζεται».  Εάν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας, σταματήστε και αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Μήπως είμαι πολύ μεγάλος για να κάνω κάποια φυσικά δραστηριότητα;

ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ! Οι φυσικές δραστηριότητες δεν έχουν ηλικία, ενώ δεν περιορίζονται μόνο στα σπορ και στο γυμναστήριο. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία. Η κηπουρική, οι απλές καθημερινές εργασίες στο σπίτι, μια βόλτα με τον σκύλο σας ή και το περπάτημα μέχρι το σούπερ μάρκετ αντί να πάρετε το λεωφορείο ή το αυτοκίνητο, αποτελούν επίσης εξαιρετικές μορφές φυσικής άσκησης.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του καρδιοχειρουργού σας. Όσο πιο πιστά ακολουθείτε τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο άσκησης, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε και τόσο καλύτερα θα αισθανθείτε μετά την επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης (bypass).

 

2021-02-22T08:57:55+00:00 7 Ιανουαρίου 2019|