Είναι ο «κινητήρας» του ανθρώπινου σώματος και ο πιο δυνατός μυς του. Για να λειτουργεί όμως σωστά πρέπει να τον προσέχουμε και να τον διατηρούμε υγιή. Ο λόγος για την καρδιά, που αυτές τις ημέρες έρχεται στο προσκήνιο, με τον εορτασμό της 29ης Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς.
Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα -συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου- τα οποία ευθύνονται για το ήμισυ των θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε αριθμούς
Είναι ενδεικτικό πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνιστούν τη βασικότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και «κοστίζουν» 17,5 εκατομμύρια ζωές ετησίως, λαμβάνοντας διαστάσεις μάστιγας, κυρίως σε βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν μέχρι το 2025 τους 25 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας δε κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά εκ των οποίων αποβαίνουν μοιραία.
7 συμβουλές για υγιή καρδιά
Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να κρατάμε την καρδιά μας υγιή; Η σωστή διατροφή είναι το «α» και το «ω» για μια γερή καρδιά, καθώς της δίνει ένα «καθαρό καύσιμο» για να λειτουργήσει. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει:
- Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
- Να τρώμε φρούτα και λαχανικά κάθε ημέρα.
- Να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το κάπνισμα.
- Να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα ποτά με ζάχαρη και τους έτοιμους χυμούς.
- Να προετοιμάζουμε στο σπίτι τα γεύματά μας για τη δουλειά, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά.
- Να αποφεύγουμε το αλάτι.
- Η σωματική άσκηση μπορεί να γίνει πολύτιμο εργαλείο στην τόνωση της καρδιάς, αποτρέποντας την αύξηση του σωματικού βάρους, αλλά και της πίεσης.
Είναι ενδεικτικό πως ο κίνδυνος εμφάνισης μιας καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 20-25%, αν κάποιος ακολουθεί με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, ενώ η μείωση του βάρους κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε 30% περιορισμό του ενδοκοιλιακού λίπους, που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Η Στεφανιογραφία ως διαγνωστική μέθοδος
Μαζί με τη σωστή διατροφή και την άσκηση καλό είναι να βάλουμε στη ζωή μας και τις συχνές εξετάσεις, ώστε να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι δείκτες που καθορίζουν την καρδιαγγειακή μας υγεία. Αυτοί είναι τα επίπεδα σακχάρου, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, αλλά και ο δείκτης μάζας σώματος.
Η κλασική στεφανιογραφία (ή καρδιακός καθετηριασμός), είναι η διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται σε άτομα που έχουν πιθανή ή βέβαιη καρδιακή νόσο. Είναι η εξέταση με την οποία μπορεί να διαγνωσθεί η ακριβής θέση και η έκταση των στενώσεων ή αποφράξεων στις στεφανιαίες αρτηρίες (είναι οι αρτηρίες που αιματώνουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με τα απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία του), ώστε να υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Σημειώνεται ότι και η αξονική στεφανιογραφία είναι μια εύκολη και σχετικά αξιόπιστη εξέταση για να μας φανερώσει τη στεφανιαία νόσο.
Στην ομάδα μας, η κλασική στεφανιογραφία γίνεται από έμπειρο επεμβατικό καρδιολόγο σε ειδικευμένα εργαστήρια καθετηριασμού. Είναι μια εξέταση ανώδυνη, πλην του μικρού τσιμπήματος για την τοπική αναισθησία. Η διαδικασία που διενεργείτε πλέον από το χέρι διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, ενώ πλέον θεωρείται η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος διάγνωσης ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ ασφαλής και αποτελεσματική.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο ένας ασθενής υποβάλλεται σε στεφανιογραφία είναι για να αποκλείσει ο καρδιολόγος την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου, στις περιπτώσεις που ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα στηθάγχης ή ενδείξεις σημαντικής ανωμαλίας στο τεστ κοπώσεως.
Η εξέταση αποτυπώνει εάν χρειάζεστε περαιτέρω αντιμετώπιση, όπως ιατροφαρμακευτική αγωγή, ή αγγειοπλαστική, δηλαδή η τοποθέτηση πρόσθεσης («μπαλονάκι» – «στεντ») ή εγχείρηση παράκαμψης στεφανιαίας κυκλοφορίας («μπάι-πας»).
Στις μέρες μας η χειρουργική επαναιμάτωση των στεφανιαίων αγγείων το γνωστό «μπάι πας» έχει εξελιχθεί σε τέτοιο σημείο που γίνεται με την καρδιά πάλλουσα – χωρίς να σταματά – και με τα καλύτερα μοσχεύματα του οργανισμού, τη χρήση των δύο έσω μαστικών αρτηριών.
Αυτό που πρέπει να έχει ως βασικό κίνητρο ο ασθενής είναι ότι πρόκειται για μια πολύτιμη πράξη η οποία μπορεί να αποτρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια και το θάνατο.