Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Bypass

//Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Bypass

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Bypass

Πρόκειται για μια από τις συνηθέστερες επεμβάσεις καρδιάς. Η αορτοστεφανιαία παράκαμψη ή πιο γνωστή ως Bypass έχει ως στόχο να βελτιώσει την παροχή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες, όταν αυτές είναι φραγμένες ή στενωμένες, παρακάμπτοντας τις στενώσεις και δημιουργώντας μια νέα οδό προς την καρδιά.

Οι στεφανιαίες αρτηρίες έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο: τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο τον καρδιακό μυ, γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται. Όταν δεν μπορούν να παίξουν σωστά αυτόν τον ρόλο, δημιουργείται πρόβλημα, καθώς η καρδιά δεν λαμβάνει τη σωστή τροφοδότηση, με συνέπεια επεισόδια, όπως η στηθάγχη ή το έμφραγμα.

Σε γενικές γραμμές το bypass προκρίνετε όταν υπάρχουν περισσότερες από μία στενωμένες ή αποφραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες, όταν η λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας έχει ελαττωθεί, όταν η αριστερή κύρια στεφανιαία αρτηρία έχει μεγάλη στένωση, όταν είναι δυσχερής ή αδύνατη η αγγειοπλαστική ακόμα και σε νόσο ενός αγγείου και συνηθέστερα τέλος σε διαβητικούς ασθενείς.

 

Η βοήθεια των μοσχευμάτων

Κατά την επέμβαση του Bypass αξιοποιούνται μοσχεύματα από άλλα σημεία του σώματος, όπως για παράδειγμα μέρος της σαφηνούς φλέβας (φλέβα του ποδιού), η έσω μαστική αρτηρία (αρτηρία από τον θώρακα) ή η κερκιδική αρτηρία (αρτηρία του χεριού). Τα μοσχεύματα αυτά συνδέονται με τη στεφανιαία αρτηρία, ώστε το αίμα να παρακάμψει το στενωμένο κομμάτι. Ανάλογα με τον αριθμό των αγγείων που παρακάμπτονται το bypassκαλείται μονό, διπλό, τριπλό κ.ο.κ.

Η διάρκεια του χειρουργείου ποικίλει από τρεις έως έξι ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των στενωμένων αρτηριών. Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών είναι σε γενικές γραμμές μικρό.

Όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση, ο ασθενής μεταφέρεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου μένει συνήθως δύο ημέρες, προκειμένου να παρακολουθείται. Στις πέντε ημέρες περίπου ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο, χρειάζεται όμως ένα διάστημα, ώστε να επανέλθει στη συνήθη του καθημερινότητα.

Το πρώτο διάστημα μετά το χειρουργείο, τουλάχιστον για έξι με οκτώ εβδομάδες, καλό είναι να αποφεύγεται η σωματική καταπόνηση (άρση βάρους, έντονη εργασία) ενώ για ένα μήνα περίπου μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, καλό είναι να αποφεύγεται και η οδήγηση.

Ο γιατρός εξηγεί αναλυτικά στον ασθενή ποιες δραστηριότητες μπορεί να αναλάβει και σε ποιο χρονικό σημείο μετά την εγχείριση. Συνήθως η επιστροφή στην εργασία τοποθετείται στο δίμηνο μετά την επέμβαση και βέβαια, εφόσον ο θεράπων ιατρός δώσει την έγκρισή του. Αυτό πάντως εξαρτάται από την περίπτωση, από την ηλικία του ασθενούς, αλλά και από τον τύπο του επαγγέλματος που ασκεί.

 

Οι κίνδυνοι

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι το Bypasss δεν θεραπεύει τις αιτίες που οδήγησαν στις στενώσεις. Έτσι, μπορεί μελλοντικά να υπάρξουν στενώσεις σε άλλες αρτηρίες ή ακόμα και στο ίδιο το μόσχευμα.

Για να διατηρηθούν μακροχρόνια τα αποτελέσματα του χειρουργείου, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ζωής του ασθενούς με τη διακοπή του καπνίσματος, τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την αποφυγή του άγχους.

2019-12-19T11:25:00+00:00 19 Δεκεμβρίου 2019|