Τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και τους ηλικιωμένους προτιμά το «σιωπηρό έμφραγμα», δηλαδή το έμφραγμα χωρίς την εκδήλωση συμπτωμάτων, το οποίο στατιστικά αφορά μία στις τρεις περιπτώσεις.
Ένα «σιωπηρό έμφραγμα» μπορεί να συμβεί σε όλους μας, αλλά όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τους υπόλοιπους. Τα άτομα λοιπόν με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα.
Τα ιατρικά δεδομένα
Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σιωπηρές καρδιακές προσβολές για διάφορους λόγους. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, να μην αισθανθούν τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, η οποία σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο μεγάλης διάρκειας στο στήθος, το χέρι ή τη γνάθο.
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του νεύρου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του ατόμου να αισθάνεται πόνο, συμπεριλαμβανομένου και του πόνου της καρδιακής προσβολής, αλλά και άλλων συμπτωμάτων που μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια όπως πχ μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στα χέρια και στα πόδια.
Το μόνο σύμπτωμα που ίσως να είναι περισσότερο εμφανές είναι η δύσπνοια.
Οι σημαντικές επιπτώσεις
Ενώ μια «κανονική» καρδιακή προσβολή, στην οποία δηλαδή τα συμπτώματα έχουν εντοπιστεί εγκαίρως, χαίρει έγκαιρης ιατρικής φροντίδας, ώστε να αποκατασταθεί η ροή του αίματος γρήγορα στον καρδιακό μυ, σε ένα σιωπηλό έμφραγμα δε συμβαίνει το ίδιο. Αυτό όπως είναι αυτονόητο σημαίνει πως αν δεν καταλάβετε ότι το πάθατε, δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
Το γεγονός αυτό κάνει την καρδιά να βρίσκεται κάτω από περισσότερο “stress” καθημερινά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλη καρδιακή προσβολή ή να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια (όταν η καρδιά είναι δηλαδή πολύ αδύναμη για να στείλει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα), κατάσταση που θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο.
Πώς θα ξέρω αν έχω πάθει «σιωπηρό έμφραγμα»
Για τους διαβητικούς αυτό μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα «λάβετε» από την καρδιά σας κάποια «μηνύματα» μετά την καρδιακή προσβολή, που δε θα πρέπει να αγνοήσετε όσο ασήμαντα κι αν σας φαίνονται, συμπεριλαμβανομένων:
- Έντονη και ανεξήγητη κόπωση
- Ανεξήγητη εφίδρωση
- Έντονο «κάψιμο» στην καρδιά που δεν υποχωρεί
- Οίδημα στα πόδια σας
- Προβλήματα αναπνοής όταν δεν το είχατε ποτέ πριν
- Αναίτιες στομαχικές διαταραχές
- Πόνος στο σαγόνι, στο λαιμό ή στο αριστερό χέρι (ιδιαίτερο συχνό στις γυναίκες)
Δυστυχώς πολλές φορές είναι θέμα τύχης το να ανακαλυφθεί ένα «σιωπηρό έμφραγμα». Η βλάβη στην καρδιά θα μπορούσε να διαγνωστεί από μία τυχαία επίσκεψη στον καρδιολόγο σας.
Αν όμως εντοπίσετε έστω κι ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας υποβάλει σε μια σειρά εξετάσεων όπως εξετάσεις αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG), υπέρηχος καρδιάς.